Wat moet je weten over IP adressen?

IP

De kans is groot dat je al wel eens iets over IP adressen hebt vernomen. In een wereld die steeds meer toe beweegt naar digitale communicatie is het verstandig om op de hoogte te zijn van belangrijke termen rondom internet. Ben je benieuwd wat ip adressen zijn en waarom het belangrijk is? Lees dan gauw verder!

Wat is het?

IP staat voor Internet Protocol. Het is een code en een techniek die gebruikt wordt om computers met elkaar te laten communiceren via een netwerk. De bekendste toepassing is natuurlijk het internet. Iedere locatie waar een pc op een netwerk is aangesloten heeft een eigen IP adres. 

Hoe werkt het? 

Iedere computer heeft dus een eigen IP adres. Dit is een code, die voor iedere pc uniek is. IP adressen kunnen zijn gekoppeld aan de provider van je internet, maar ook aan je bedrijf die het netwerk en internet faciliteert. Omdat een IP adres locatiegebonden is, kan je dus ook achterhalen waar bepaalde internetgebruik en gedrag vandaan komt. Bij het opsporen van bepaalde activiteiten op het internet bijvoorbeeld, wordt het IP adres gebruikt bij het opsporen van de bron. 

Waarom meerdere IP adressen? 

Als je normaal gebruik maakt van internet is vaak een normaal, vaste IP voldoende. Wanneer je met verschillende doeleinden in eenzelfde huishouden, met meerdere tegelijk van het internet wilt kunnen gebruik maken, dan is het aan te raden om meerdere IP adressen te hebben. Bij video games is het vaak zo dat je niet met hetzelfde IP adres met meerdere tegelijk kan spelen. Dan is het dus handig als je vanuit hetzelfde huis speelt, om meerdere IP adressen te hebben. Vaak kan je met een abonnement meerdere IP adressen krijgen via je provider. Met TransIP bijvoorbeeld, kan je kiezen hoeveel IP adressen je wilt hebben, tot een maximum van 10. Je kan achteraf ook nog losse adressen bij bestellen. 

Let op

Als je via wifi gebruik maakt van het internet, kan het voorkomen dat er per ongeluk door meerdere van hetzelfde IP adres gebruik maakt wordt. In een flat of appartementencomplex bijvoorbeeld. Als je wilt voorkomen dat dit gebeurt is het altijd beter je pc via een kabel te laten verbinden.

Wat moet je weten over IP adressen?
Schuiven naar boven