Spirituele lezingen – wie spreekt en waarover en wie komt luisteren

chakra

Bij spirituele lezingen gaat het vaak om het stimuleren van persoonlijke groei en ook wel om het creëren van een gemeenschap die zich goed voelt bij spirituele ontwikkeling. Een van de hoofddoelen van zulke lezingen ligt in de inspiratie. Het publiek wordt geraakt en gemotiveerd om het vertelde te omarmen en er ook buiten de zaal iets mee te gaan doen. Enkele grote sprekers die wereldwijd spirituele lezingen doen zijn Eckhart Tolle, Thich Nhad Hanh en Deepak Chopra. Tolle ontvouwt zijn visie van innerlijke vrede. De Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh richt zich op mindfulness en Deepak Chopra geeft naast lezingen ook workshops over spiritualiteit, gezondheid en welzijn, waarbij hij steeds weer de integratie van lichaam en geest benadrukt.

Kenmerken van spirituele lezingen

Er staat zelden een grijs figuur op het podium, met de microfoon in de hand. Heel veel spirituele lezingen worden gegeven door inspirerende sprekers. Dat kunnen filosofen zijn, schrijvers maar ook vaak spirituele leraren die veel levenservaring met zich meebrengen. Gebruikelijk is dat tijdens lezingen interactie is. Het publiek stelt vragen en die worden dan beantwoord of verlegd naar nieuwe vragen. Zo worden bepaalde onderwerpen speels verdiept. Bijna alle onderwerpen zijn mogelijk, zolang ze maar iets met geestelijke waarden of inzicht hebben. Veel voorkomende topics zijn:

• Mindfulness

• Meditatie

• Zelfrealisatie

• Verbinding met het universum

• Bewustzijn

• Transcendente ervaringen

• Ethiek

• Compassie

• Betekenis van het leven

Onderwerpen van en publiek bij spirituele lezingen

Bij onderwerpen zoals mindfulness en meditatie gaat het er vaak om hoe die kunnen bijdragen aan meer innerlijke rust en een goede emotionele balans. Andere onderwerpen richten zich op zelfrealisatie en persoonlijke groei. De spreker zet zo al verhalend een reistraject uit naar zelfontdekking. Weer andere sprekers geven acte de présence van spiritueel getinte filosofie. Ook onderwerpen als bewustzijn en ontwaken komen regelmatig aan de orde. De lezingen trekken vooral:

• Spirituele zoekers (zoekers naar diepgang en begrip)

• Mensen die persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden

• Liefhebbers van filosofie en spiritualiteit

• Mensen met een nieuwgierige en open mind

Welke waarde kun je aan lezingen toekennen?

Allereerst zal een goede spirituele lezing het publiek behoorlijk inspireren en motiveren. Je kunt een lezing zien als energie tanken. Ook gemeenschapsvorming heeft waarde want je voelt je omringd door gelijkgestemden. Inzicht is ook geen klein ding; terwijl je luistert, krijg je ideeën voorgeschoteld waardoor je buiten je eigen beperkingen kunt treden. Wat bij lezingen algemeen geldt en dus ook bij spirituele is zelfreflectie. Je gaat net iets anders over jezelf nadenken.

Bekende sprekers

Bij de meeste spirituele lezingen hoef je niet te reserveren en vind je wel een plekje. Anders is het als de ‘groten der aarde’ ten tonele verschijnen. Bij deze spirituele grootmeesters moet je heel tijdig een entreebewijs zien te krijgen en zelfs dat wordt soms moeilijk. We hebben het dan over bijvoorbeeld Marianne Williamson, een spiritueel leraar. Of Louis Hay, een pionier op het gebied van zelfhulp. Ook Alan Watts, een filosoof, heeft niet te klagen over gebrek aan publiek. Wayne Dyer is als motivatieauteur ook steevast uitverkocht en ook de Aziatische Pema Chödrön (mindfulness) en Sadhguru (mysticus) trekken een enorm publiek.

Spirituele lezingen – wie spreekt en waarover en wie komt luisteren
Schuiven naar boven