Opname in een verslavingskliniek

verslaving

Als je problemen hebt door alcohol, drugs, gamen of gokken, of overmatig gebruik van medicijnen, is het mogelijk om geholpen te worden in een afkickkliniek. Je kunt naar een kliniek gaan voor gesprekken, maar soms is in die omgeving niet (meer) genoeg zorg of structuur. Je kunt dan ook worden opgenomen in de verslavingskliniek, je krijgt dan dag en nacht zorg en begeleiding. Zo krijg je de controle over jouw leven, of krijgt een dierbare zijn of haar leven weer terug. Wat houdt afkicken in een kliniek in?

Klinische zorg

Een verslavingskliniek wordt ook wel een ‘afkickkliniek’ genoemd. In een verslavingskliniek krijg je steun bij het loslaten van drugs in jouw leven. Wanneer je ontwenningsklachten krijgt, zoals trillen, spierpijn of onrust kun je gelijk hulp verwachten. Je krijgt daarbij onderzoek, therapie, ondersteuning en medische zorg. De kliniek zorgt voor een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en de belangrijke zelfverzorging. 

Verslaving herkennen

De symptomen die erop duiden dat je afhankelijk en of verslaafd raakt aan een middel, verschillen per soort middel. Vaak krijg je bij elk middel steeds meer problemen op sociaal, financieel, lichamelijk en psychisch vlak. Aan het einde van de dag is er één onvermijdelijk kenmerk: je bent zo geobsedeerd met gebruik of gedrag bezig, dat het je gewone leven negatief beïnvloed. De moeilijkheden stapelen zich op, en daarom wordt het juist meer een manier om weg te vluchten van alles door het gebruik van drugs, of gokken. Je bent dan in een negatieve spiraal terecht gekomen en hebt er geen controle meer over. 

Duur

De duur van een opname is voor iedereen verschillend, sommige mensen verblijven maar een paar dagen in de kliniek, anderen enkele maanden. Samen met de hulpverlener wordt gekeken of een opname nodig is en in welke vorm dat het beste zou passen.

Betrokkenheid

Tijdens het opname gesprek kan je over het algemeen iemand van familie of vrienden meenemen. Als jij behoefte hebt aan betrokkenheid, kun je je familie laten betrekken bij de behandeling. 

Herstel

Vaak kun je, zoals bij CACN verslavingszorg al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Omdat zij veel waarde hechten aan een duurzaam herstel, vind CACN het belangrijk om een goed inzicht te krijgen in jouw huidige- en vroegere situatie. Zo wordt tijdens het intakegesprek ook gekeken naar eventuele jeugdtrauma’s, en hoe je als persoon bent, en welk verleden je bij je draagt. Aan verslaving ligt namelijk altijd iets anders ten grondslag. Je ontvangt een persoonlijk behandeladvies, en wordt gekeken of je ambulante of klinische zorg nodig hebt. 

Opname in een verslavingskliniek
Schuiven naar boven