Manieren om je tandenknarsen te verminderen!

Botox

Gestrest tijdens een moeilijke huiswerk opdracht of tijdens het studeren voor tentamens? Staat de agenda volledig vol met afspraken en krijg je daar de kriebels van? Of misschien gewoon ’s nachts zonder dat je er ook maar enig erg in hebt… het is een veelvoorkomend probleem; tandenknarsen. Een gewoonte die er bij velen in sluipt en maar moeilijk af te leren is. Zonde, want tandenknarsen is niet goed voor je gebit, en kan zelfs schadelijke gevolgen hebben. Zo kan het tandglazuur afslijten, waardoor de tanden een stuk gevoeliger worden en tanden zelfs kunnen breken. Nog erger; door tandenknarsen of kaakklemmen kan je uiteindelijk zelfs tanden verliezen! 

Daarnaast kan het constant aanspannen van de spieren van de kaak leiden tot pijnlijke kaakgewrichten, hoofdpijn, spierpijn in het gezicht en de nek en zelfs tot pijn in de oren. Wanneer je doorhebt dat je tandenknarst is het goed om naar de tandarts te gaan om te laten beoordelen in hoeverre het jouw gebit al heeft aangetast. Verder zijn er gelukkig genoeg opties die een beetje kunnen helpen het knarsen te verminderen; lees met ons mee!

Een bitje tijdens het slapen

Het is een veel voorkomende manier waarop tandenknarsen voorkomt; tijdens het slapen, zonder dat diegene het door heeft. De tanden worden langzaam, als een soort schuurpapier, over elkaar geslepen, met dus vervelende gevolgen als resultaat. Een van de oplossingen tegen tandenknarsen is het dragen van een bitje tijdens het slapen. Door het bitje ontstaat er een soort van beschermlaagje tussen de boven- en onderkaak, waardoor het slijten van tanden en het knarsgeluid wordt verminderd. Er bestaan tegenwoordig hele dunne en onzichtbare bitjes; die je op maat kan laten aanmeten. Hiervoor kan je bijvoorbeeld bij de tandarts terecht.

Botox tegen knarsen! 

Een andere manier om het tandenknarsen te verminderen, is het gebruik van botox tegen tandenknarsen. Door kleine hoeveelheden botox in de spieren te injecteren, zal het de spieractiviteit verminderen en daarmee de spanning in de kaak. De werking van botox tegen knarsetanden is tijdelijk en duurt gemiddeld drie tot zes maanden. Gedurende deze tijd zullen de geïnjecteerde spieren minder actief zijn, waardoor het knarsen wordt verminderd of zelfs gestopt. Naarmate de effecten van de botox minder worden, kan het tandenknarsen weer terugkomen en kan ervoor worden gekozen om een herhaling van de behandeling toe te passen. Note!: Het gebruik van botox voor de behandeling vereist een zorgvuldige beoordeling en diagnose, door een gerenommeerde en professionele arts! 

Manieren om je tandenknarsen te verminderen!
Schuiven naar boven