Jouw baan en jouw geld

Salarisadministratie

De loonstrook komt altijd aan het einde van de maand. Maar er blijft maar een deel van uw bruto salaris over. Namelijk het netto salaris dat op je rekening belandt.

Waarom is het zo?

We proberen het duidelijker te maken en spreken ook over zaken binnen de salarisadministratie die van invloed zijn op uw baan en uw geld begrijpelijk.

U krijgt de loonstrook iedere maand van uw werkgever. Sommigen zeggen loonlijst, anderen zeggen loonstrookje. Het is eigenlijk hetzelfde. Het laat zien hoe uw salaris wordt berekend.

De term loon wordt gebruikt voor arbeiders en salaris voor loontrekkenden.

Het loonstrookje is een belangrijk document. Bewaar daarom altijd de loonstrook. De belangrijkste termen op uw loonlijst Hier lichten we kort de belangrijkste termen toe die u op uw verklaring aantreft.

  • Bruto inkomen: dit is uw salaris voordat er bijvoorbeeld belasting werd ingehouden.
  • Belastingen: dit is inclusief de sociale zekerheidsbijdrage. Het wordt ingehouden op uw salaris voor uw pensioen-, ziektekosten- en werkloosheidsverzekering. Een andere heffing is de loonbelasting. Uw werkgever betaalt dit rechtstreeks aan de belastingdienst.
  • Nettoloon: dit is het geld dat u als salaris op uw rekening krijgt.

Wat is het brutoloon en wat is het nettoloon?

Bruto betekent altijd: meer. Dit komt doordat een bruto bedrag uit meerdere bedragen bestaat. Als bepaalde aandelen worden afgetrokken, is dat het nettobedrag. Daarom is bruto altijd hoger dan netto. Dit geldt ook voor je salaris. Op het brutoloon worden kosten, belastingen en verzekeringsbedragen ingehouden. Wat overblijft is het nettoloon. Dit is het bedrag dat echt op uw rekening komt.

Met een bruto-netto calculator kunt u gemakkelijk uitrekenen hoeveel nettosalaris u krijgt. Waarom heb ik een rekening, ook wel giro genoemd, nodig? Je salaris komt op je bankrekening terecht.

Maar waarom heb je dat eigenlijk nodig? Heel eenvoudig: u heeft het nodig voor girale betalingstransacties. Dus voor betalingen zonder bankbiljetten of munten. U kunt bijvoorbeeld uw huur- of andere rekeningen contant betalen.

U heeft ook uw bankrekening nodig om betalingen te ontvangen. Zoals bijvoorbeeld je salaris. Daarom moet u uw bankgegevens doorgeven aan een nieuwe werkgever.

Dus het geld van zijn rekening gaat rechtstreeks naar de jouwe. In onze blogpost op de bankrekening kun je zien welke termen nog belangrijk zijn in je account.

Jouw baan en jouw geld
Schuiven naar boven