Je motivatiebrief schrijven in deze simpele stappen

man achter pc

Wanneer je na lange tijd zoeken meerdere leuke vacatures in Amsterdam bent tegengekomen waar je graag op wilt reageren moet je meestal een motivatiebrief schrijven. Deze brief voeg je toe aan je sollicitatie samen met je CV. Het schrijven van een motivatiebrief is niet altijd makkelijk. Je wilt er natuurlijk graag uitspringen bij de recruiter met jouw motivatiebrief. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw brief niet onderop de stapel belandt? En wat moet je eigenlijk allemaal in een motivatiebrief vermelden zodat de kans groot is dat je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Wanneer je weet wat je in een motivatiebrief moet zetten is het schrijven ervan niet zo lastig. In deze blog lees je meer over alles wat je moet vermelden in een motivatiebrief zodat het bedrijf waar jij graag wilt werken jou uitnodigt voor een gesprek.

Vertel iets over je eigenschappen en kwaliteiten

Het is belangrijk om het over jou als persoon te hebben in een motivatiebrief. Hierbij hoef je natuurlijk niet je persoonlijke leven met het bedrijf te delen. Het gaat er in een motivatiebrief vooral om dat een bedrijf kan zien waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Meestal staan er een aantal eisen in een vacaturetekst vermeld. Deze eisen kun je terug laten komen in jouw motivatiebrief. Door deze eisen te koppelen aan jouw sterke eigenschappen en persoonlijke kwaliteiten laat je recruiters zien dat jij aan deze eisen kunt voldoen. Je legt dus eigenlijk aan de hand van jouw eigenschappen uit waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Begin in de motivatiebrief niet over salarissen. Het salaris vergelijken met andere functies kun je beter doen tijdens een gesprek over de arbeidsvoorwaarden.

Leg uit waarom je graag bij het bedrijf wilt werken

Naast het benoemen van je persoonlijke eigenschappen is het ook belangrijk om het bedrijf te laten zien dat je graag bij ze wilt komen werken. Doe daarom van tevoren wat onderzoek naar de missie en de visie van het bedrijf. Vaak staan deze vermeld op de website van een bedrijf. Laat deze informatie vervolgens terugkomen in je motivatiebrief. Hiermee toon je aan dat je de tijd hebt genomen om je te verdiepen in het bedrijf en dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Vervolgens kun je uitleggen waarom jij denkt dat dit bedrijf goed bij jou als persoon past. Hiermee geef je de recruiter een vertrouwd gevoel waardoor de kans dat je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek toeneemt.

Laat de brief controleren op spelling

Wanneer jouw motivatiebrief af is moet je deze goed controleren op spelling. Meestal lees je zelf over spelfouten heen wanneer je een brief zelf geschreven hebt. Het is dan ook verstandig om jouw motivatiebrief te laten controleren door iemand anders. Misschien heb je wel iemand in je nabije omgeving die goed is in taal en spelling. Wanneer iemand veel verstand heeft van solliciteren en motivatiebrieven kun je diegene ook om wat tips en adviezen vragen. Hierdoor kun je de brief uiteindelijk met een vertrouwd gevoel opsturen. Veel succes!

Je motivatiebrief schrijven in deze simpele stappen
Schuiven naar boven