Infraroodverwarming in kleine huizen: efficiënt, onafhankelijk, ruimtebesparend

Infraroodverwarming

25 vierkante meter, keuken, kleine badkamer – het leest als de advertentie voor een studentenflat. In feite is het echter de beschrijving van een eengezinswoning. Of het nu om ecologische redenen, financiële redenen of door een gebrek aan woonruimte is – steeds meer mensen verhuizen naar een klein huis.

Waar de trend over gaat en waarom infrarood verwarming hier zinvol is. “Groter is beter”. Dit is een centraal motto van de Amerikaanse leidende cultuur. Daarentegen is er een trend uit de VS die onlangs zijn weg naar Nederland heeft gevonden: wonen in kleine en stacaravans. Met de zogeheten Tiny House Movement is er nu zelfs een wereldwijde beweging die small living tot haar credo noemt. De beweging is ontstaan ​​tijdens de economische crisis in 2007. Toen de vastgoedzeepbel barstte, stortte ze eerst de Amerikaanse en daarna de wereldeconomie in een financiële crisis. Door de precaire economische situatie trekken steeds meer mensen naar kleine huizen. Tegenwoordig verkleinen eigenaren hun woonoppervlak niet alleen om financiële redenen, maar in toenemende mate ook om ecologische redenen. Het gebrek aan woningen in veel Nederlandse steden doet de rest. Minder is meer in plaats van groter is beter. De meeste kleine huizen zijn niet groter dan 30 vierkante meter. Velen van jullie zijn mobiel. Dankzij een intelligente ruimte-indeling, zoals een slaapgalerij onder het dak, bieden ze toch slaapgelegenheid voor maximaal vier personen.

Infraroodverwarming als gewenst warmtebron

De meeste tiny houses gebruiken infraroodverwarming voor het type verwarming. Naast algemene voordelen, zoals de aangename warmteverdeling door stralingswarmte en het lage onderhoudsvereiste, zijn er enkele speciale eigenschappen die infraroodwarmte tot de voorkeursverwarming maken, vooral voor mobiele en kleine huizen. Een van deze eigenschappen is de kleine footprint. Om de leefruimte tot een minimum te beperken, moet elke vierkante centimeter woonoppervlak optimaal worden benut. Waar bij conventionele verwarming met olie en gas waterleidingen, uitlaatpijpen en een boiler nodig zijn, volstaat een stopcontact voor infraroodverwarming. Grote radiatoren zijn ook niet nodig. Infraroodpanelen zijn slechts enkele centimeters dik en kunnen onopvallend aan het plafond of de muur worden gemonteerd. Een reden waarom infraroodverwarming wordt gebruikt in kleine ruimtes zoals de badkamer.

Erg licht in vergelijking

Het lage gewicht van infraroodstralers gaat hand in hand met de kleine footprint. Dit is vooral voordelig voor stacaravans. Om transporteerbaar te blijven, mogen deze een bepaalde maximale belasting niet overschrijden. Bovendien betekent meer transportlading meer brandstofverbruik. Terwijl een gasboiler met toebehoren ruim 100 kilo weegt, is een infrarood paneel een echt vlieggewicht.

Warmte uit het stopcontact

Plug in, verwarming aan. De lage installatie-inspanning en flexibiliteit is een andere eigenschap die infraroodstralers tot het verwarmingssysteem bij uitstek maakt voor stacaravans. Terwijl voor gasverwarming een aardgasleiding nodig is en voor olieverwarming een tank, is een elektrische aansluiting voldoende voor een infrarood verwarmingssysteem. Dit betekent dat eigenaren flexibel zijn in het kiezen van de locatie van hun stacaravan en dat verhuizen snel gaat.

Aanhoudende infraroodwarmte

Minder woonoppervlak betekent minder kosten. Wonen in een klein huis betekent echter ook minder verbruik van hulpbronnen en een kleinere ecologische voetafdruk. Steeds meer eigenaren verhuizen om redenen van duurzaamheid naar een minihuis. Een duurzame levensstijl kan worden onderstreept met de werking van infraroodverwarming. Terwijl conventionele olie- en gasverwarmingssystemen gebonden zijn aan fossiele brandstoffen, kan infraroodverwarming duurzaam worden gebruikt. Hierbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat de gebruikte elektriciteit groene stroom is. In tegenstelling tot conventionele elektriciteit is deze niet afkomstig van fossiele energieleveranciers zoals steenkool, maar van hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie, wind- en waterkracht.

Infraroodverwarming in kleine huizen: efficiënt, onafhankelijk, ruimtebesparend
Schuiven naar boven