Infrarood verwarming in de badkamer: 5 voor- en nadelen

Infrarood Verwarming

Douchen en baden kan buitengewoon ontspannend zijn – zolang de temperatuur in de badkamer maar goed is. De juiste verwarming speelt dus een grote rol. Infraroodverwarming is bijzonder effectief. Met dit verwarmingssysteem verwarm je je badkamer heel snel en selectief. Lees meer over 5 voor- en nadelen van hittegolfverwarming in de badkamer. Infrarood- en convectiekachels: een vergelijking Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen twee vormen van verwarming: convectie en stralingsverwarming.

Convectieverwarming verwarmt de kamerlucht en creëert tegelijkertijd luchtcirculatie. De verwarmde lucht beweegt zich naar het plafond en verdringt daar de koude lucht. Het duurt relatief lang voordat de warme en koude lucht goed gemengd zijn. Bij convectieverwarming heb je dus veel geduld nodig tot een behaaglijke kamertemperatuur ontstaat. Daarnaast zorgt de luchtcirculatie voor grote temperatuurverschillen tussen de vloer en het plafond. Hierdoor heb je bij convectieverwarming meestal een warm hoofd, maar toch koude voeten.

Ruimteverwarming werkt anders met infrarood verwarming. Het verwarmt niet de lucht, maar het plafond, de muren, de vloer, het meubilair en de mensen zelf, de warmte wordt opgenomen in de verschillende objecten. Vervolgens wordt het gelijkmatig over de kamer verdeeld. Door deze warmteafgifte is de temperatuur nabij de vloer en in de buurt van het plafond gelijk. Infrarood verwarming: hoofdverwarming of bijverwarming? U kunt infraroodverwarming in de badkamer gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. De beste manier om uw beslissing te sturen, is hoeveel tijd u per keer in de badkamer doorbrengt.

Een infraroodstraler als hoofdverwarming is vooral aan te raden als u voor langere tijd in de badkamer verblijft. Zelfs als er veel mensen in uw huishouden zijn, is deze manier van verwarmen zinvol.

Hittegolfverwarming is geschikt als bijverwarming als je maar een beperkte tijd in de badkamer verblijft. Zeker in een- tot tweepersoonshuishoudens is het zinvol om alleen infraroodverwarming als bijverwarming te gebruiken. Nu weet je het verschil tussen de verwarmingssoorten al – maar welke is eigenlijk beter? Hieronder vindt u vijf argumenten die u kunnen helpen bij het nemen van een beslissing.

Veel mogelijkheden

Infraroodstralers kunnen heel goed worden verborgen. Terwijl conventionele verwarming meestal een negatief effect heeft op het ontwerp van de ruimte, kan infraroodverwarming esthetisch worden geïntegreerd. Infraroodstralers voor de badkamer zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld de volgende designvarianten:

  • Spiegel als verwarming: als spiegel en verwarming tegelijk vervult deze infraroodstraler twee functies tegelijk.
  • Wand-infraroodverwarming: fungeert ook als handdoekhouder – de handdoeken kunnen op een bepaalde afstand van het verwarmingspaneel worden gedroogd.
  • Beeldverwarming: bedrukt met een afbeelding, blijkt de infraroodverwarming pas op het tweede gezicht een functioneel object te zijn.
  • Infrarood verwarming aan het plafond: De vloer wordt direct verlicht waardoor er geen vloerverwarming nodig is. Let op: het verwarmingspaneel mag nooit direct boven de douche of het bad worden geïnstalleerd.

Infrarood zorgt voor een positief binnenklimaat

Infraroodverwarming zorgt voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. De uitgezonden infraroodstraling wordt ervaren als verwarmend zonlicht. Het kan diep in de huid doordringen. Dit geeft je het gevoel dat de stralen je van binnenuit opwarmen. De infraroodstraler verwarmt de badkamer volledig gelijkmatig. Naast een laag warmteverlies betekent dit ook dat schimmel niet zo snel kan ontstaan. Door de infraroodwarmte kan het condenswater niet neerslaan op de muren.

Infrarood kan positieve effecten hebben op de gezondheid

Doordat de infraroodstraling diep in de huid doordringt, heeft het een zeer ontspannend effect op het hele lichaam. De straling heeft een gunstig effect, niet in de laatste plaats omdat het infrarood doet denken aan de warmte van natuurlijke zonnestralen. Infraroodwarmte kan positieve effecten hebben op de gezondheid. De stralen worden bijvoorbeeld in de geneeskunde gebruikt om spanningen te verlichten. Enerzijds versterken ze het immuunsysteem en stimuleren ze de bloedcirculatie. Anderzijds is infraroodwarmte vooral geschikt voor mensen met allergieën, astma of reuma. Waarom?

Het is eenvoudig uit te leggen: Doordat bij infrarood verwarming de luchtvochtigheid behouden blijft, drogen de slijmvliezen niet uit. Omdat de lucht niet circuleert, worden er geen stofdeeltjes opgedwarreld. Dit betekent dat zowel mensen met allergieën als astmapatiënten minder ademhalingsmoeilijkheden hebben. Pijn en spierspanning worden verminderd door de infrarode straling, wat zeer positief is voor reumatiek.

Verwarming met elektriciteit

Infraroodstralers werken op elektriciteit. Omdat de elektriciteitsprijzen gestaag stijgen, is deze vorm van verwarming niet altijd de goedkoopste optie. Om de benodigde warmtebehoefte en de bijbehorende kosten te berekenen, kan een warmtevraagcalculator een eerste overzicht geven. Aandacht is ook vereist als het gaat om het type stroombron. Als er bijvoorbeeld elektriciteit wordt gevoed vanuit een kolen- of kerncentrale, is deze vorm van verwarming niet duurzaam. Betekent dit dat infraroodstralers over het algemeen een slechte beslissing zijn? Nee, want: een infraroodstraler in de badkamer wordt nooit permanent gebruikt. Dus als je deze vorm van verwarming gericht probeert in te zetten, betaal je er minder voor. Bijvoorbeeld met vloerverwarming elektrisch, waardoor de badkamer gemoedelijk wordt. Vanuit ecologisch perspectief kunnen infraroodstralers zelfs klimaatneutraal zijn als de gebruikte elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.

Verwarmingsplanning als een lastige zaak

Er kunnen nadelen zijn als het infrarood verwarmingssysteem niet correct is gepland. Als de kachel bijvoorbeeld niet correct is geplaatst, kan deze de badkamer niet effectief genoeg verwarmen. Om de meest verstandige plaatsing voor het verwarmingspaneel te vinden, zijn vaak complexe berekeningen nodig, zoals deze professioneel kunnen worden uitgevoerd door een verwarmingsadviseur. Dit levert enerzijds extra kosten op. Aan de andere kant kan de verwarmingsadviseur infraroodverwarming afraden omdat hij er maar heel lage commissies voor kan krijgen. Misschien mist u een verwarmingssysteem dat in theorie ideaal zou zijn geweest voor uw doeleinden … Zoals zo vaak is het van veel factoren afhankelijk of infraroodverwarming voor de badkamer de beste keuze is. In principe kan worden gezegd dat infraroodstralers een goed alternatief zijn voor conventionele verwarmingssystemen in de badkamer: ze creëren een aangenaam ruimteklimaat dat doet denken aan de warmte van de zonnestralen. De voordelen van infrarood verwarming overheersen. waar wacht je op? Haal de zon in uw badkamer!

Infrarood verwarming in de badkamer: 5 voor- en nadelen
Schuiven naar boven