Genderneutrale kindermode zonder “roze en glitter”

Genderneutraal

Bij het kopen van kinderkleding letten ouders op hun geschiktheid voor dagelijks gebruik en duurzaamheid. Ze wenden zich ook steeds meer tot sekseneutrale producten. Sommige kledingmerken ondersteunen dit met haar nieuwe kindermode-assortiment. Vanwege de grote vraag biedt het in Hamburg gevestigde bedrijf nu permanent twee hoofdcollecties per jaar in de online winkel – eerlijk geproduceerd, gemaakt van biologisch katoen of gerecycled materiaal, en in veel gevallen buiten het roze-lichtblauwe schema. Idealiter groeien kledingstukken ook met de kinderen mee, kunnen ze zowel in de kinderopvang als bij familiefeesten worden gedragen en kunnen ze later aan een jongere broer of zus worden ‘nagelaten’. Beveiligingsfuncties zijn ook belangrijk. Trekkoorden in jassen en overhemden voor kleine kinderen moeten bijvoorbeeld worden vermeden. Omdat de huid van kinderen bijzonder gevoelig is, raadt het Ouderforum ook aan om stoffen van natuurlijke vezels te gebruiken en ervoor te zorgen dat deze vrij zijn van schadelijke stoffen. Productafdichtingen zoals “Global Organic Textile Standard” (GOTS) of “Öko-Tex-Standard-100” zouden hier vrij betrouwbare richtlijnen bieden.

Genderneutraliteit is praktisch

Het onderwerp “genderneutraliteit” in kindermode is nog vrij nieuw. Vroeger was het duidelijk dat jongenskleding blauw was en meisjes in roze. Steeds vaker vallen aanbieders van kindermode echter niet meer in de roze-lichtblauwe val. Dit is vooral belangrijk voor ouders. In een representatieve enquête ontdekte het prijsvergelijkingsportaal idealo.de dat 73 procent van hen al dienovereenkomstig heeft gewinkeld. 18 procent gaf immers aan alleen kleding te kopen die niet in de roze-lichtblauwe regeling viel. Daar zijn volgens Idealo ook praktische redenen voor: 50 procent van de ondervraagde vaders en moeders wilde ervoor zorgen dat de kleding gedragen kan worden door een ander kind van het andere geslacht. Sekseneutrale kindermode heeft prominente fans. Zo bood popzangeres Celine Dion onlangs haar eigen collectie aan. Volgens Deutschlandfunk Kultur eiste ze: “Laat de kinderen zeggen hoe ze zich voelen.” Als de Frans-Canadees het hun zin krijgt, zullen “kinderen” in de toekomst zwart-witte “outfits” dragen die versierd zijn met kruisen of schedels, afhankelijk van hun humeur.

Dus zwart-wit met sombere motieven in plaats van prinsessen en actiehelden op een roze of blauwe achtergrond? Desalniettemin is genderneutraliteit belangrijk voor de inwoners van Hamburg: “We hadden lange discussies met onze klanten en de ‘Pink Stinks’-organisatie, en ten dele terecht”, “Nu verbieden we grotendeels roze en glitter – en ontwerpen we kinderkleding met nietsvermoedende motieven, zoals egels. Als de zoon dan de wit-grijs gestreepte instapbroek van de grote zus moet dragen, zijn er geen klachten meer.

Genderneutrale kindermode zonder “roze en glitter”
Schuiven naar boven