Gazononderhoud in het voorjaar?

Gazon

De vraag was natuurlijk hoe we ons weelderige gazon zo snel mogelijk terug kunnen krijgen, zodat het totaalplaatje perfect aansluit bij onze tuinplanning.
Hoe kunnen we de schade door de winter herstellen? Welke tips over bemesten, maaien, verticuteren en zaaien kunnen helpen?
Zo verzorgden we het gazon in maart en april.

In eerste instantie hebben we geprobeerd het dode gras en de stengels te verwijderen. Men had nu het idee kunnen krijgen om dit met de verticuteermachine te doen, maar daar hebben we van afgezien. Enerzijds omdat u pas na de eerste maaibeurt in het voorjaar moet verticuteren, maar anderzijds omdat u in het eerste jaar na de aanleg van het nieuwe gazon volledig moet afzien van verticuteren.

Maar wij hebben de kale plekken toch anders aangepakt.

Deze hebben we met een speciale grasspade uitgestoken tot een diep van ongeveer vijf centimeter. Daarop goede aardgelegd, en daarop hebben we nieuwe graszoden gelegd. Deze hebben we gekocht bij graszodenkopen.nl. Een uitstekende kwaliteit en goede service.

Daardoor hebben we wraak genomen op alle bruine plekken. Bij de minder groene stukken hebben we eerst de afgestorven plantresten bij elkaar geschraapt en zo ook hier en daar het gazon gelucht.
Na ongeveer 2-3 weken had het gazon de juiste lengte en kon voor het eerst worden gemaaid. In het voorjaar hebben we toen voor de eerste bevruchting gezorgd.
Er zijn meststoffen voor het gazon zoals zand op meer. Kalk en ijzer zijn zeker bekend, maar we hebben simpelweg gekozen voor langdurige meststoffen die alle belangrijke voedingsstoffen en toevoegingen voor de bodem bevatten en deze slechts geleidelijk afgeven.
Bemest vervolgens goed en grondig, vooral overal en gelijkmatig, anders ziet het gazon er korte tijd later heel, heel bont uit.

In april wint het gazon langzaam aan grip.

En na korte tijd ontvouwt de gazonbemesting zijn effect en ontspruit het gras letterlijk.
Afzonderlijke kale plekken in het gazon kunnen opnieuw worden ingezaaid of gewoon worden overgroeid

Na meerdere keren maaien in mei

Na een paar weken, eind mei, ziet het er weer redelijk goed uit.
We moeten momenteel één keer per week maaien omdat het gazon zo prikt. Maar helaas niet alleen dat, want onkruid, paardebloemen, andere grassen of zelfs klaver proberen zich overal te verspreiden. Door het reguliere maaien is dit momenteel nog beperkt, maar we zijn benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen.
We hopen stiekem dat de meststof de komende weken wat slijten zodat we niet elke 7 dagen hoeven te maaien. Het wordt echter binnenkort juli en u zou eigenlijk de tweede keer moeten bemesten voordat u het voor de derde keer in de herfst doet.

Gazononderhoud in het voorjaar?
Schuiven naar boven