De juiste theepot vinden

theepot

Als je veel van thee houdt, ontkom je er niet aan om een ​​theepot te kopen. Maar ook voor een gezellige afternoon tea met vrienden is het een aanrader. Het aanbod aan theepotten is groot, maar niet elke pot is geschikt voor elke thee. We vertellen je wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste theepot.

Een kwestie van het materiaal

Glas, keramiek, porselein of ijzeren theepotten zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan materialen. Als je de keukens in dit land rondkijkt, kom je meestal kannen van glas of porselein tegen, de laatste is een van de klassiekers. Porselein is mooi om naar te kijken en een kan die daarvan is gemaakt is een echt sieraad, dat is uitgesloten. Het materiaal kan echter maar slecht warmte opslaan en de thee koelt snel af.
Als je van ongecompliceerd houdt, moet je een glazen kan gebruiken. Glas is volledig smaak- en reukloos en neemt daarom geen vreemde aroma’s op. In een glazen kan zet je gemakkelijk elke soort thee zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een vervalste smaak. Glas is ook een goede warmteaccumulator en houdt thee lang warm. Het materiaal is ook gemakkelijk schoon te maken.
Keramische kannen worden daarentegen niet aanbevolen voor het bereiden van verschillende soorten thee. Deze hebben meestal geen glazuur van binnen en krijgen daarom ook na een tijdje de smaak van de thee die erin wordt bereid. Keramische theepotten hebben meestal dikkere wanden en houden de thee langer warm. Keramische kannen zijn ideaal voor wie alleen een bepaald soort thee wil zetten.
In dit land zijn ook theepotten van gietijzer of roestvrij staal al enige tijd in opkomst. Ze zijn niet alleen een echte eyecatcher, ze zijn ook goed in het opslaan van warmte. Er is echter één tekortkoming: roestvrij staal heeft ook de neiging vreemde aroma’s en geuren op te nemen.

De vorm is ook belangrijk

De klassieke theepot is rond, bolvormig of cilindrisch. Dit is zeker niet alleen om esthetische redenen. Terwijl een thee aan het zetten is, worden zowel de kleur als de smaak op de bodem van de pot afgezet. In een ronde kan kunnen deze stoffen optimaal bewegen en kan de thee bij het trekken zijn smaak volledig en gelijkmatig ontwikkelen. De opening in het deksel van de kan moet een zo klein mogelijke diameter hebben. Hierdoor kan er maar een klein beetje lucht naar binnen dringen en koelt de thee langzamer af.

Maak theepotten goed schoon

Keramische of roestvrijstalen kannen mogen vanwege hun smaakabsorberende eigenschappen alleen met heet water worden afgespoeld. Als je wasmiddel gebruikt om te reinigen, kunnen de materialen in het ergste geval deze smaak opnemen en tijdens de bereiding afgeven aan het theewater. Porselein daarentegen kan ook met afwasmiddel worden schoongemaakt. U moet ervoor zorgen dat alle wasmiddelresten uit de kan zijn verwijderd voordat u deze opnieuw gebruikt. Kannen van glas zet je gemakkelijk in de vaatwasser.
Het hangt uiteindelijk helemaal af van uw persoonlijke behoeften en voorkeuren welke theepot u kiest. Voor wie liever een bepaald soort thee drinkt, zijn keramische of roestvrijstalen kannen ideaal. Voor informele theedrinkers en dagelijks gebruik worden kannen van glas of gietijzer aanbevolen. Voor speciale gelegenheden kan het ook een porseleinen kan zijn.

De juiste theepot vinden
Schuiven naar boven