Combineer muurkleuren correct

Schilder

Kleuren hebben een bijzonder effect op mensen. Als je ze op de juiste manier combineert, kun je niet alleen mooie accenten zetten, maar ook de sfeer beïnvloeden.
Kleuren hebben de kracht om onbewust automatische reacties uit te lokken. Welke dit zijn, hangt af van de kijker en zijn smaak. Groen is bijvoorbeeld de kleur voor hoop in kleurensymboliek, maar het brengt ook rust en balans in een ruimte. Doe-het-zelvers moeten kleuren zo leren combineren dat ze het gewenste effect uitoefenen en op elkaar aansluiten.

Het kleurenwiel van Johannes Itten

Johannes Itten was een schilder en kunstpedagoog die een kleurenwiel ontwikkelde voor zijn kleurentheorie (hier afgebeeld).
Het kleurenwiel bestaat uit drie gebieden:
1. drie basiskleuren
2. drie secundaire kleuren
3. de tertiaire kleuren
U kunt het kleurenwiel afdrukken en het gebruiken om kleuren te combineren. Er zijn drie methoden voor u beschikbaar:
• U kiest drie aangrenzende tertiaire kleuren (bijvoorbeeld mag groen, groen, turkoois).
• Je kiest twee tegenovergestelde kleuren (bijvoorbeeld geel en paars)
• Of stel je een driehoek voor en kies de drie kleuren waarnaar de driehoekige uiteinden verwijzen (bijvoorbeeld geel, blauw en rood).

Maximaal drie kleuren in dezelfde kamer

Johannes Itten wist dat te veel kleuren te stressvol zijn voor de toeschouwer; daarom mogen er maximaal drie kleuren tegelijk in één ruimte worden gebruikt. Maar: het kleurgewicht speelt ook een rol. Felle kleuren lijken massiever dan pasteltinten, die weinig gewicht hebben.
Daarnaast speelt ook de niet-monothematische vormgeving van de ruimte een grote rol. Dienovereenkomstig zou het ongeveer tweederde kalmerend en een derde stimulerend moeten zijn. Zachte kleuren zoals limoen tinten zorgen voor rust; Kleuren die men kent van de kleurpotloden uit de kindertijd werken stimulerend. Deze mogen echter niet hele muren sieren, maar moeten spaarzaam worden gebruikt, bijvoorbeeld als accentlijnen.

Pas de kleur aan de grootte van de kamer aan

Wit is een populaire kleur, maar past niet in iedere ruimte. De kleur van puurheid past prachtig in kleine kamers: ze zijn wit gekleed en zien er groter uit. Wit en andere lichte tinten hebben zich ook gevestigd als plafondkleuren.
Voor donkere muurkleuren moet je echter moed tonen; ze zien er dramatisch uit en drukken zichzelf uit in een kamer. Maar: in donkere kamers moet de inrichting kloppen. Alle meubels en accessoires moeten opvallen tegen de achtergrond.
Terwijl lichte kleuren het goed doen in kleine kamers, kun je in grote kamers stoom afblazen bij het kiezen van een kleur. Volledig witte muren zien er somber en ongemakkelijk uit. In plaats daarvan moet u grote wandoppervlakken met patronen afwisselen. Het gebruik van muursjablonen is ook een goed idee.

Nog een opmerking aan het einde: wanneer u muurkleuren combineert, moet u er altijd rekening mee houden dat ze er op het computerscherm anders kunnen uitzien dan in werkelijkheid. Voordat u een muurverf koopt, dient u de fabrikant te laten voorzien van kleurwaaiers.
De ventilatoren kunnen worden gebruikt om beter te beoordelen of de kleur daadwerkelijk de gewenste toon heeft en hoe deze zou kunnen werken in de kamer. Denk ook aan licht en schaduw – deze twee elementen beïnvloeden het kleureffect!

Overigens een goede binnenschilder Venray of een andere plaats, weet dit natuurlijk en zal u voroaf adviseren.

Combineer muurkleuren correct
Schuiven naar boven