Blinde sollicitatie

Sollicitatie

Wat is een blinde sollicitatie? Wanneer kan dit formulier worden gebruikt? Hoe vergroot ik mijn kansen op succes? De antwoorden vind je hier.

Wat is een blinde sollicitatie?

Een blinde sollicitatie is het versturen van sollicitatiedocumenten zonder dat u hierom wordt gevraagd, bijvoorbeeld via een vacature. Ze weten ook niet of het bedrijf of de instelling überhaupt vacatures heeft. U kent ook geen contactpersoon voor uw sollicitatie. Deze drie criteria zijn ook van toepassing op speculatieve aanvragen. Het belangrijkste verschil met een blinde sollicitatie is echter dat dezelfde inhoud (motivatiebrief, cv) massaal naar zoveel mogelijk bedrijven in een branche wordt gestuurd. Meestal worden in de sollicitatietekst alleen de naam van het bedrijf en de adresgegevens uitgewisseld. De blinde sollicitatie is ook bekend onder het synoniem van de spontane sollicitatie. In tegenstelling tot een blinde sollicitatie, vereist een ongevraagde sollicitatie dat de sollicitant initiatief neemt en informatie zoekt. U dient vooraf bij het bedrijf te informeren of een sollicitatie zinvol en wenselijk is. Bovendien worden op basis van dit contact de sollicitatiedocumenten op maat gemaakt voor het bedrijf. Bij een blinde sollicitatie is dit niet het geval!

Welke documenten versturen bij een blinde sollicitatie?

Bij een blinde sollicitatie wordt alleen een korte sollicitatie verzonden. De korte sollicitatie bestaat uit een begeleidende brief en het curriculum vitae in tabelvorm. Een sollicitatiefoto kan ook aan het cv worden toegevoegd. Het is echter voldoende om een ​​digitale foto van hoge kwaliteit in het cv op te nemen, d.w.z. een afgedrukte foto en geen “echte” toepassingsfoto. Er wordt geen volledige applicatiemap verzonden. Voeg aan het einde van de begeleidende brief een zin toe waarin staat dat op verzoek meer documenten worden toegezonden. Voorbeeld: Heeft mijn sollicitatie uw interesse gewekt? Dan stuur ik je graag mijn volledige en zinvolle sollicitatiedocumenten toe.

Wanneer blind solliciteren?

Ongevraagde sollicitaties worden bij voorkeur ingezet voor functies waarbij sprake is van minder gekwalificeerde functies of die niet op lange termijn dienen te worden vervuld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld deeltijdbanen, vakantiebanen of tijdelijke banen. Dit sollicitatieformulier mag nooit worden gebruikt voor sollicitaties voor managementfuncties! De ongevraagde sollicitatie wordt vaak per e-mail verzonden omdat deze snel en gemakkelijk is. U kunt de adressen gebruiken • van vacatures in kranten of tijdschriften • de gele pagina’s • uit bedrijvengidsen op internet • van bekend • Of kom erachter via zoekmachines zoals Google en Bing.

Hoe de kans op succes vergroten?

Wat moet je ervan weerhouden om de papieren gewoon in de prullenbak te gooien? De meeste bedrijven voelen zich niet aangesproken door standaardteksten, laat staan ​​serieus genomen. Denk aan een spontane sollicitatie als een advertentiebriefje dat u altijd in uw mailbox vindt. Je moet de inhoud van je sollicitatiedocumenten dus zo voorbereiden dat de lezer nieuwsgierig naar jezelf is. Schrijf daarom de sollicitatietekst in de sollicitatiebrief op een originele en interessante manier! Geef alleen de meest noodzakelijke informatie en probeer het bedrijf ertoe te brengen u om meer sollicitatiedocumenten te vragen. Bij het solliciteren per e-mail wordt de blinde sollicitatie vaak gezien als SPAM en op dezelfde manier behandeld.

We raden u daarom aan om, zelfs als deze niet overeenkomt met de aard van dit sollicitatieformulier, de sollicitatietekst zo mogelijk aan het bedrijf te individualiseren. Probeer ook manieren te vinden om in contact te komen met echte mensen. Het sturen van de e-mailtoepassing naar algemene info @ adressen heeft weinig zin. Stuur de blinde sollicitatie maar één keer naar het bedrijf. Verdere mailings worden als intimidatie beschouwd.

Blinde sollicitatie
Schuiven naar boven