Alles wat jij moet weten over disposables

reusable

Disposables, je hebt vast al wel eens van deze term gehoord. En ook al heb je nog niet eerder van deze Engelse term gehoord, dan ben je vast wel bekend met zogenaamde wegwerpartikelen. Denk bijvoorbeeld aan dat plastic waterflesje dat je meeneemt naar de dierentuin of een pretpark en aan het eind van een gezellige dag in de prullenbak deponeert. In deze blog willen we graag een duikje nemen in de wereld van de disposables. Want wat valt er nu eigenlijk allemaal onder de categorie disposable? En wat is het verschil tussen duurzame en niet-duurzame disposables en disposable en reusable of herbruikbaar? Je leest het allemaal in deze blog. Lees daarom snel verder! 

Wat is een disposable?

Een disposable is een gebruiksartikel of gebruiksvoorwerp bedoeld voor eenmalig gebruik. Disposable betekent letterlijk vertaald ‘wegwerpbaar’ in het Nederlands. Uit het woord disposable kun je ook het Engelse werkwoord ‘to dispose’ afleiden, wat niets minder betekent dan ‘weggooien’. Het gaat dan ook om gebruiksvoorwerpen die je direct na gebruik weggooit. Je kunt ze niet hergebruiken. En als je ze al wel kunt hergebruiken dan is dat vaak niet wenselijk en aan te raden, bijvoorbeeld omdat er na verloop van tijd giftige stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Disposables gooi je dus na eenmalig gebruik weg.

Duurzame versus niet-duurzame disposables

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen duurzame en niet-duurzame disposables. Vroeger werden veel wegwerpartikelen van plastic gemaakt. Plastic is echter alles behalve duurzaam. Het vergaat niet in de natuur en is daarom erg vervuilend en slecht voor het milieu. Ook belandt een groot deel van ons plastic afval in de zee. Dit vormt een groot gevaar voor al het zeeleven, niet alleen in de zee, maar ook rondom de zee. Denk bijvoorbeeld aan vogels, vissen en schildpadden. Al dit plastic afval in zee wordt niet voor niets de plastic soep genoemd. 

Om de plastic soep terug te dringen, worden steeds meer disposables gemaakt van verantwoorde en biologisch afbreekbare materialen. Zo kan er in plaats van plastic bekertjes bijvoorbeeld gekozen worden voor kartonnen bekertjes. Andere voorbeelden van verantwoorde materialen zijn onder meer papier en bamboe. Je ziet dan ook dat steeds meer wegwerpartikelen van dit soort materialen worden gemaakt.

Disposable versus reusable/herbruikbaar

Het tegenovergestelde van disposable is reusable of herbruikbaar. Reusables zijn eigenlijk nog net een stukje beter voor mens en milieu dan duurzame disposables. Dit komt omdat reusables keer op keer hergebruikt kunnen worden. Ook al is een duurzame disposable beter voor het milieu dan de niet-duurzame variant, je gooit het artikel alsnog na één keer gebruiken weg. Een mooi voorbeeld van een reusable is een herbruikbare plastic waterfles. Deze fles kun je dag in dag uit gebruiken en keer op keer opnieuw vullen met water, zonder dat er hierbij schadelijke chemicaliën in het drinkwater terechtkomen. Uiteraard betekent dit ook minder plastic afval. Beter voor mens en milieu dus!

Alles wat jij moet weten over disposables
Schuiven naar boven