10 tips voor een duurzame bruiloft – zo vier je een groene bruiloft

Diamanten Trouwring

Een bruiloft is over het algemeen niet erg duurzaam, omdat veel mensen meestal samenkomen en veel middelen nodig hebben. In deze post hebben we voor je op een rijtje gezet hoe je jouw bruiloft wat duurzamer kunt maken.

TIP 1: De locatie

Het kiezen van de juiste locatie is een van de belangrijkste factoren bij het vieren van een duurzaam huwelijk. Informeer of er in uw omgeving biologische hotels zijn die duurzaam opereren en huwelijksfeesten organiseren. Ook bespaart u zich lange autoritten als u bij u in de buurt gaat trouwen. Ook is het een voordeel als de locatie een buiten- en binnenruimte biedt. Mocht het ’s avonds wat frisser worden, dan heb je de mogelijkheid om naar binnen te gaan en heb je geen stroomverslindende warmtestralers of plastic tenten nodig. Het is ook praktisch als de plaats van de bruiloft en de plaats van de viering zich op één locatie of op loopafstand bevinden.

TIP 2: Hoeveel gasten

Bij een duurzame bruiloft moet gelet worden op het aantal bruiloftsgasten. Een feest met 200 man is niet erg duurzaam. Houd er altijd rekening mee dat hoe meer gasten u uitnodigt, hoe meer middelen er nodig zijn en hoe meer afval er wordt geproduceerd. Om deze reden moet het aantal gasten laag worden gehouden. Een ander voordeel van een klein huwelijksfeest is dat je ook geld bespaart en dat mini-bruiloften een ware rage zijn!

TIP 3: Decoratie

Om de decoratie zo duurzaam mogelijk te maken, dient u zoveel mogelijk zelf te doen. Kleurrijke glazen flessen zijn geweldige vazen ​​voor bloemen. De bloemen daarentegen hoeven niet bij de bloemist te worden gekocht, waar ze meestal een lange transportroute achter zich hebben, maar kunnen in een weiland geplukt worden. Verder kunnen in plaats van bloemen bladeren of twijgen worden gebruikt. Wil je een paar bloemstukken bij een bloemist kopen, zorg er dan voor dat de bloemen uit jouw regio komen. Voor de tafeldecoratie kun je gerecyclede servetten en rietjes van papier / bamboe gebruiken. In plaats van elektrische kerstverlichting, gebruik je gewoon kaarsen, ze roepen een heel romantische sfeer op. U moet ballonnen en vuurwerk volledig vermijden.

TIP 4: Eten

Om een ​​duurzaam huwelijksdiner te serveren, moet je vegetarisch / veganistisch eten aanbieden, aangezien de vleesproductie veel druk legt op het klimaat. Veel locaties bieden geweldige vegetarische en veganistische menu’s. Kijk vooraf op internet welke gerechten er zijn en bespreek met je cateraar wat je wilt voor je bruiloft. Als je helemaal niet zonder vlees / vis kunt, zorg er dan voor dat de producten uit jouw omgeving komen en dat je de producenten kent. Vermijd exotisch fruit zoals mango’s of avocado’s. Deze hebben zeer lange transportroutes achter zich, wat een negatieve invloed heeft op de klimaatbalans. Gebruik liever seizoensproducten uit de regio.

TIP 5: Papier

Als het om briefpapier gaat, moet ervoor worden gezorgd dat er gerecycled papier wordt gebruikt. Als u papier wilt besparen en uw uitnodigingen niet per post maar per e-mail wilt versturen, beschermt u ook het klimaat. Het elimineren van plaatskaarten en tafelnummers bespaart ook papier. Hiervoor kunt u eenvoudig vellen gebruiken en deze voorzien van de namen van de gasten of de tafelnummers. Duurzamer kan het niet.

TIP 6: Auto

We weten allemaal dat de trouwauto helaas niet erg duurzaam is. Om deze reden heb je de mogelijkheid om een ​​alternatief te zoeken – wat dacht je bijvoorbeeld van een riksja? Als bruidspaar kunt u zich ontspannen door de omgeving laten rijden en zo het klimaat niet belasten. Een paardenkoets is ook een prima alternatief voor een trouwauto.

TIP 7: Serviceprovider

Bij het kiezen van de huwelijksserviceprovider, moet u ervoor zorgen dat deze uit uw regio komt en geen lange reis naar het feest heeft. U kunt het beste tijdig achterhalen welke dienstverleners er in uw regio beschikbaar zijn.

TIP 8: Trouwkleding

De outfit voor de bruiloft kan ook duurzaam zijn. Je hebt b.v. de mogelijkheid om een ​​reeds gebruikte jurk / pak te kopen. Veel mensen bieden hun trouwkleding bijzonder goedkoop aan op internet, wat hen veel geld en middelen bespaart. Als je een nieuwe trouwjurk / pak wilt kopen, zorg er dan voor dat deze gemaakt is van duurzame stoffen door een kleermaker bij jou in de buurt. Wanneer je een nieuwe trouwoutfit koopt, kies er dan voor zodat je hem niet alleen op die speciale dag kunt dragen, maar ook keer op keer.

TIP 9: Geschenken

Huwelijksgeschenken zijn meestal niet bijzonder duurzaam. Voor je eco-bruiloft kun je bijvoorbeeld de gasten om geld vragen voor je duurzame huwelijksreis. U kunt ook geld inzamelen om bomen te planten, of uw bruiloftsgasten doneren aan een organisatie die zich inzet voor het klimaat. Duurzame cadeaus voor de gasten mogen natuurlijk niet ontbreken op jouw groene bruiloft. Voor dit doel b.v. kleine plantjes die niet zoals andere gastgeschenken in de prullenbak belanden, maar door de gasten mee naar huis worden genomen en vreugde kunnen brengen.

TIP 10: Huwelijksreis

Om uw huwelijksreis zo duurzaam mogelijk te maken, moet u vliegen vermijden. De regio waarin u woont heeft zeker unieke plekken die u nog niet heeft verkend. Wil je wat verder weg, doe dan zonder auto en neem de trein of bus. Ontdek van tevoren welke eco-hotels beschikbaar zijn op uw huwelijksreisbestemming. De beste manier om de omgeving te verkennen is te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

En een extra tip

Deze extra tip willen we jullie ook nog geven, want ringen kun je natuurlijk niet echt vriendelijk voor de natuur kopen. Wat je wel kunt doen is de ringen kopen bij een juwelier die daar zelf op heeft gelet, en waar je zeker weet dat de diamanten zuiver zijn.

10 tips voor een duurzame bruiloft – zo vier je een groene bruiloft
Schuiven naar boven